In een van mijn vorige columns “druk” beschreef ik ons jachtige bestaan. Ik besloot die column om het woord dynamisch te gaan gebruiken, maar ik ben ingehaald door de feiten. Tijdens een vergadering werd ik enige tijd geleden door een collega getrakteerd op een andere omschrijving van onze dagelijkse beslommeringen en bezigheden: “levendig”. Ik vind het prachtig gevonden. “Hoe is het met jou?” “Nou, levendig!” Dit positief geladen woord omschrijft precies onze dagelijkse gang van zaken, maar dan met een vette knipoog. Het woord maakt mij vrolijk. Het neemt de druk van de ketel en beschrijft exact hoe mijn dagen verlopen. Als verantwoordelijke voor de facilitaire dienstverlening in een zorginstelling heb ik nimmer een verveeld moment. Het ene moment begeleid ik mijn team en het andere moment ben ik in gesprek met een cliënt, die of een vraag, of zo maar een praatje wil. Dan is er een kleine calamiteit, die aandacht behoeft en vervolgens gebeurt er iets op het buitenterrein. Kortom: levendig! Levendig doet je beseffen dat je ademt, ruikt en voelt. Levendig maakt dat je er toe doet. Levendig zorgt voor leven in de brouwerij en dat associeer ik weer met leuke dingen. Zo zie je maar dat woorden en het gebruik daarvan je in een andere stemming kunnen brengen.
De verpleegkundigen en verzorgenden klagen vaak dat zij het druk hebben. Dat is grotendeels waar. Met de beperkte financiële middelen moeten er keuzes gemaakt worden. En door de keuze van de overheid om ouderen langer thuis te laten wonen en te verzorgen brengt met zich mee dat bij opname deze mensen er vaak ernstig aan toe zijn. Dit levert druk op de zorgverlening. Maar ook hen zou ik willen adviseren om hun dag als levendig te zien. De wereld ziet er echt totaal anders uit. Het maakt het werk niet minder zwaar maar je ervaart het wel anders. Ik stel voor dat wij allen ” druk” gaan verruilen voor “levendig”. Je zult merken dat dit woord je een heel ander gevoel geeft en je dag opeens minder beladen is dan even daarvoor.
Je kinderen zijn niet druk. Ze zijn levendig. Het is niet druk in de supermarkt, het is er levendig. Het is niet druk onderweg, het is gewoon levendig. Door het consequent te gebruiken ga je je ook levendig voelen en dat is toch wat wij willen; leven!
Dus beste collega, hartelijk dank voor dit mooie woord. Ik zal het te pas en te onpas gaan gebruiken. Tegelijkertijd besef ik dat wij in Nederland goed zijn in het verbloemen van de werkelijkheid. Wij hebben bijna voor elk negatief beladen woord een ander, die het allemaal net even wat mooier maakt. Op die manier probeert men – met name onze politieke circus – ons het spreekwoordelijke zand in de ogen te strooien. Echter in dit verband vind ik levendig een goede keuze, omdat het ons allen raakt en ik wil op jullie hart drukken: je kunt eens op een andere manier ergens je stempel op drukken.